Horari: Dilluns - Divendres: 9:00 - 21:00
TRACTAMENTS · ADDICCIONS

Ludopatia

Què és la ludopatia?

La ludopatia o joc patològic és un patró de joc problemàtic i persistent que causa un malestar psicològic important i que pot provocar un deteriorament personal, familiar, social i laboral. La persona amb aquest problema presenta quatre o més de les següents característiques:

  • Necessita apostar quantitats de diners cada vegada més grans per aconseguir l'excitació desitjada.
  • Està nerviosa o irritada quan intenta reduir el joc o deixar-ho.
    Ha fet esforços repetits (sense èxit) per controlar, reduir o abandonar el joc.
  • Sovint té la ment ocupada per les apostes (p. Ex., Revivint contínuament amb la imaginació experiències d'apostes passades, planificant la seva propera aposta, pensant en formes d'aconseguir diners per apostar).
  • Sovint aposta quan sent desassossec (p. Ex., Desemparament, culpabilitat, ansietat, depressió).
  • Després de perdre diners en les apostes, sol tornar un altre dia per intentar guanyar i "recuperar les pèrdues".
  • Menteix per ocultar el seu grau d'implicació en el joc.
  • Ha posat en perill o ha perdut una relació important, una feina o una carrera acadèmica o professional a causa del joc.
  • Compta amb els altres perquè li donin diners per alleujar la seva situació financera desesperada provocada pel joc (1).

Els jocs d'atzar son presents a moltes cultures i la majoria de les persones participen en aquests jocs sense patir problemes. No obstant això, algunes persones poden desenvolupar una addicció al joc, que es caracteritza per un comportament de joc problemàtic que interromp les activitats personals, familiars o laborals. El jugador patològic es caracteritza per jugar de forma descontrolada, invertint grans quantitats de temps i diners, habitualment aposta una quantitat de diners superior a la que havia planejat. La persona sent un intens desig de jugar i pensa constantment en el joc (sobretot quan ha perdut i pensa que pot recuperar les seves pèrdues) (2).

El jugador patològic pot desenvolupar un patró de joc de "recuperació de les pèrdues". La persona segueix jugant, fent apostes més grans o assumint més riscos per a recuperar-se d'una o diverses pèrdues. Alguns jugadors poden "recuperar pèrdues" temporalment, però a llarg termini acaben tornant a perdre i comença de nou el cicle compulsiu d'intentar recuperar-se. Els jugadors patològics amb freqüència menteixen a la família o a les persones que l'envolten per ocultar els problemes amb el joc i fins i tot poden arribar incórrer en conductes il·legals com el frau, la malversació de fons o el robatori, per obtenir els diners amb els quals jugar . D'altra banda, alguns jugadors també poden demanar ajuda financera a la família o a altres persones a causa de la situació desesperada en què es troben com a conseqüència de el joc (1).

Inici i evolució

La ludopatia sol iniciar-se en l'adolescència o en els primers anys de la vida adulta, encara que pot presentar-se a qualsevol edat. Generalment, els homes comencen a jugar edats més primerenques, mentre que les dones ho fan més tard. La majoria de les persones amb aquest problema desenvolupen un patró de joc que va augmentant gradualment, tant en la quantitat com en la freqüència de les apostes. Molts jugadors patològics diuen tenir problemes amb un o dos tipus de jocs d'atzar, encara que altres poden tenir problemes amb diversos tipus de joc (2).

Els patrons de joc problemàtics poden presentar-se de forma puntual o ser més regulars. A més, els episodis de joc patològic poden augmentar durant les èpoques d'estrès o de depressió, així com durant els períodes de consum d'alcohol o altres drogues (1).

Conseqüències

La ludopatia pot afectar la salut física i mental de les persones que tenen aquest trastorn, a més, també pot tenir conseqüències negatives a nivell financer, legal i particularment a nivell social i familiar, ja que el jugador pot posar en risc i fins i tot perdre la relació amb membres de la seva família o amics a causa del joc.

Tractament de la ludopatia

Per al tractament del joc patològic, al llarg dels anys s'han emprat diferents tipus de teràpies psicològiques i farmacològiques, però, la teràpia que ha mostrat ser més eficaç per tractar la ludopatia és la teràpia psicològica de tipus cognitiu-conductual (TCC) , aquesta classe de tractament psicològic s'ha emprat amb èxit en diversos trastorns i és el que compta amb major evidència científica a favor (3,4).

Per dur a terme el tractament de la ludopatia, cal fer una avaluació detallada del problema per conèixer alguns aspectes essencials per al disseny del tractament. En primer lloc, és important conèixer el patró de joc de la persona, a quin tipus de joc és addicte, amb quina freqüència juga, on ho fa, amb qui juga i si hi ha algun altre problema com pot ser el consum d'alcohol o altres drogues. En segon lloc, s'ha d'investigar amb quin tipus de suport compte el jugador (família, amics), ja que sol necessitar la col·laboració de les persones properes per ajudar-lo en la seva recuperació. Finalment, cal conèixer la gravetat del problema, és a dir com ha afectat el joc a la vida de la persona (a nivell familiar, laboral, financer, etc.) (2).

Una vegada que es recull aquesta informació, es dissenya un pla de tractament personalitzat que té l'objectiu de deixar de jugar i prevenir una futura recaiguda. Per a això, es treballen eines que li permetin al pacient un major control dels seus impulsos, amb la finalitat que pugui resistir-se a jugar quan es troba en situacions en les que habitualment ho feia. A més, durant la teràpia també s'ajuda al pacient a resoldre alguns dels problemes psicològics, socials i familiars que puguin presentar-se com a conseqüència del joc.

Referències
1. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders, 5th Edition. Arlington, VA: Authors, 2013.
2. Labrador, F. & Fernández-Alba, A. Juego patológico. En Vallejo Pareja, M.A. Manual de terapia de conducta. Madrid: Dykinson, 1998.
3. Rizeanu S. Pathological gambling treatment -review. Procedia - Social and Behavioral Sciences. 2015; 187:613–618.
4. Chambless DL, Ollendick TH. Empirically supported psychological interventions: controversies and evidence. Annual Review of Psychology 2001; Jan; 52:685–716.
5. Echeburúa, E. &Baez, C. Concepto y evaluación del juego patológico. En J. L. Graña (dir.): Conductas adictivas. Teoría, evaluación y tratamiento Madrid: Debate, 1994.

Si vols iniciar teràpia, demana cita a la consulta de Barcelona, ja sigui trucant per telèfon o a través d’aquesta web. Si no pots desplaçar-te fins aquí, demana informació sobre la teràpia online i comença el teu tractament sense sortir de casa.

Ansietat

Ansietat Generalitzada

El trastorn d'ansietat generalitzada es caracteritza per una ansietat i preocupació excessives ...
Detalls

Pànic

El trastorn de pànic es caracteritza per la presència repetida d'atacs de pànic inesperats...
Detalls

Agorafobia

L'agorafòbia és un trastorn que es caracteritza per una intensa por o ansietat provocats per ...
Detalls

Ansietad Social

Por o ansietat a les situacions socials en què una persona pot ser analitzada pels altres ...
Detalls

Depressió

Depressió Major

És un període de temps en el qual es presenta un estat d'ànim depressiu o pèrdua de l'interès o de l'plaer en ...
Detalls

Depressiu Persistent

Trastorn que es caracteritza per un ànim deprimit la majoria dels dies i durant al menys dos anys ...
Detalls

Addiccions

Ludopatia

És un patró de joc problemàtic i persistent que causa un malestar psicològic important ...
Detalls

Alcoholisme

Consum problemàtic d'alcohol que provoca un deteriorament o malestar significatiu ...
Detalls

Altres addiccions

[Properament ]

Reserva de Cites

Online, de forma còmoda i ràpida. Accedeix ara.
SOL·LICITA UNA CONSULTA
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram