Horari: Dilluns - Divendres: 9:00 - 21:00
TRACTAMENTS · ANSIETAT

Trastorn de pànic

Què és el trastorn de pànic?

El trastorn de pànic es caracteritza per la presencia repetida d’atacs de pànic inesperats. Un atac de pànic és l’aparició sobtada de por o malestar intens que arriba a la seva màxima expressió en pocs minuts. Durant aquest temps es produeixen quatre o més dels símptomes següents:

 • Palpitacions i acceleració de la freqüència cardíaca.
 • Sudoració.
 • Tremolors o sotragades.
 • Sensació de dificultat per respirar o d’asfíxia.
 • Sensació d’ofec.
 • Dolor o molèsties en el tòrax.
 • Nàusees o malestar abdominal.
 • Sensació de mareig, inestabilitat, atordiment o desmai.
 • Calfreds o sensació de calor.
 • Sensació d’entumiment o formigueig.
 • Desrealització o despersonalització.
 • Por a perdre el control o a “tornar-se boig”.
 • Por a morir.

Aquest símptomes poden anar acompanyats d’una sensació de perill imminent i una intensa necessitar d’escapar. Després de patir aquests atacs de pànic, les persones queden amb freqüents preocupacions sobre l’aparició de nous atacs i les conseqüències que aquests puguin tenir (per exemple por a perdre el control, a tenir un atac de cor o a “tornar-se boig”). A més, poden aparèixer canvis en el comportament relacionats amb els atacs (comportaments destinats a evitar els atacs de pànic com, per exemple, evitar l’exercici o les situacions no familiars, evitar situacions estressant o substàncies excitants com la cafeïna) (1).

El trastorn de pànic és un dels trastorns d’ansietat més freqüents. Alguns estudis epidemiològics han descrit que entre el 2 i el 5% de la població el patirà en algun moment de la vida. Aquest trastorn sol aparèixer entre els 20 i els 30 anys, tot i que pot presentar-se a qualsevol edat, i afecta amb major freqüència a dones que a homes en una proporció de 2:1 aproximadament (1,2).

En l’origen del trastorn de pànic hi intervenen diversos factors com els psicològics (trets de personalitat i sensibilitat a l’ansietat), els biològics (factors neuroanatòmics i genètics) i els ambientals (situacions estressants com malalties, mort d’un familiar, experiències negatives amb fàrmacs o drogues, etc.) (3-7).

El tractament

Per al tractament de trastorn de pànic, les teràpies que compten amb major reconeixement i amb major evidencia de la seva eficàcia, son la teràpia farmacològica i la teràpia psicològica de tipus cognitiu-conductual, per la qual cosa s’han convertit en els tractaments de primera elecció per a aquest trastorn. Es considera que tanta la teràpia farmacològica com la teràpia cognitiu-conductual, son eficaces en la reducció i eliminació dels símptomes de trastorn de pànic. De totes maneres, és important destacar que s’ha demostrat que els efectes terapèutics obtinguts amb la teràpia cognitiu-conductual es mantenen durant més temps que quan s’utilitzen tractaments farmacològics, i a més no tenen efectes secundaris (8-11). Amb la teràpia cognitiu-conductual els psicòlegs pretenem disminuir les interpretacions catastròfiques que els pacients fan dels seus símptomes físics, reduint així la por i la preocupació. Per altra banda, es busca reduir l’ansietat i ajudar al pacient a deixar d’evitar les situacions temudes. Per tal d’aconseguir-ho, s’empren diverses tècniques com la psicoeducació, la reestructuració cognitiva, les exposicions interoceptives, les exposicions en imaginació i en viu, l’entrenament en respiració controlada i l’entrenament en relaxació (12).

Referències
1. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders, 5th Edition. Arlington, VA: Authors, 2013.
2. Alonso J, Angermeyer MC, Bernert S, Bruffaerts R, Brugha TS, Bryson H, et al. Prevalence of mental disorders in Europe: Results from the European Study of the Epidemiology of Mental Disorders (ESEMeD) project. Acta Psychiatr Scand. 2004;109(SUPPL. 420):21–7.
3. Kessler RC, Chiu WT, Jin R, Ruscio AM. The Epidemiology of Panic Attacks, Panic Disorder, and Agoraphobia in the National Comorbidity Survey Replication. Arch Gen Psychiatry. 2006;63(4):415–24.
4. G. Asmundson; S. Taylor. Anxiety Disorders: Panic Disorder With and Without Agoraphobia. 2008. p. 578–87.
5. Clark DM. A cognitive approach to panic. Behav Res Ther [Internet]. 1986 Jan [cited 2014 Apr 28];24(4):461–70. Available from: http://www.sciencedirect.com/
6. Salkovskis PM, Clark DM, Gelder MG. Cognition-behaviour links in the persistence of panic. Behav Res Ther. 1996;34(5-6):453–8.
7. Dresler T, Guhn A, Tupak S V., Ehlis AC, Herrmann MJ, Fallgatter AJ, et al. Revise the revised? New dimensions of the neuroanatomical hypothesis of panic disorder. J Neural Transm. 2013;120(1):3–29.
8. Moreno-Peral P, Conejo-Cerón S, Motrico E, Rodríguez-Morejón A, Fernández A, García-Campayo J, et al. Risk factors for the onset of panic and generalised anxiety disorders in the general adult population: A systematic review of cohort studies. J Affect Disord [Internet]. Elsevier; 2014;168:337–48. Available from: http://linkinghub.elsevier.com
9. American Psychiatric Association. PRACTICE GUIDELINE FOR THE Treatment of Patients With Panic Disorder. 2009;1:313–4. Available from: http://psychiatryonline.org/
10. Roy-Byrne, P., Craske, M.G., Stein MB. Panic disorder. Lancet. 2006;368(9540):1023–32.
11. Oromendia, P. Detección y tratamiento del trastorno de pánico a través de Internet: El apoyo psicológico como parte de un programa de autoayuda basado en la terapia cognitivo conductual. Tesis Doctoral, 2016.
12. Nezu, A.; Nezu, C; Lombardo E. Cognitive-behavioral case formulation and treatment design: A ploblem solving approach. New York, NY: Springer, 2004.

Si vols iniciar teràpia, demana cita a la consulta de Barcelona, ja sigui trucant per telèfon o a través d’aquesta web. Si no pots desplaçar-te fins aquí, demana informació sobre la teràpia online i comença el teu tractament sense sortir de casa.

Ansietat

Ansietat Generalitzada

El trastorn d'ansietat generalitzada es caracteritza per una ansietat i preocupació excessives ...
Detalls

Pànic

El trastorn de pànic es caracteritza per la presència repetida d'atacs de pànic inesperats...
Detalls

Agorafobia

L'agorafòbia és un trastorn que es caracteritza per una intensa por o ansietat provocats per ...
Detalls

Ansietad Social

Por o ansietat a les situacions socials en què una persona pot ser analitzada pels altres ...
Detalls

Depressió

Depressió Major

És un període de temps en el qual es presenta un estat d'ànim depressiu o pèrdua de l'interès o de l'plaer en ...
Detalls

Depressiu Persistent

Trastorn que es caracteritza per un ànim deprimit la majoria dels dies i durant al menys dos anys ...
Detalls

Addiccions

Ludopatia

És un patró de joc problemàtic i persistent que causa un malestar psicològic important ...
Detalls

Alcoholisme

Consum problemàtic d'alcohol que provoca un deteriorament o malestar significatiu ...
Detalls

Altres addiccions

[Properament ]

Reserva de Cites

Online, de forma còmoda i ràpida. Accedeix ara.
SOL·LICITA UNA CONSULTA
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram