Horari: Dilluns - Divendres: 9:00 - 21:00
TRACTAMENTS · ANSIETAT

Agorafòbia

Què és l’agorafòbia?

L’agorafòbia és un trastorn que es caracteritza per una por intensa o ansietat provocades per l’exposició a diferents situacions com per exemple: l’ús de mitjans de transport públic (autobusos, trens, vaixells, avions) , estar en espais tancats (botigues, teatres, cinemes), estar de peu fent cua, trobar-se en mig d’una multitud o estar sol fora de casa. Al sentir l’ansietat desencadenada per tals situacions, els individus solen pensar que podria succeir alguna cosa terrible, freqüentment creuen que podria ser difícil escapar d’aquest tipus de situacions (per exemple “no es pot sortir d’aquí”) o que seria difícil disposar d’ajuda en el moment en el que es presentessin símptomes similars als d’un atac de pànic (per exemple “no hi ha ningú que m’ajudi”). Els símptomes, similars als d’un atac de pànic, inclouen marejos, desmais i por a morir, a més d’altres símptomes “comprometedors” com vòmits i símptomes inflamatoris de l’intestí.

La por o l’ansietat apareixen cada vegada que l’individu entra en contacte amb la situació temuda. Conseqüentment, una persona amb agorafòbia evita activament aquest tipus de situacions o, si no les pot evitar, les viu amb una ansietat intensa. L’individu intenta prevenir o minimitzar el contacte amb les situacions d’agorafòbia (per exemple, canviar les rutines diàries, escollir una feina propera per tal d’evitar l’ús del transport públic, o encarregar les compres a domicili per tal d’evitar entrar a tendes i a supermercats). L’evitació pot arribar a ser tant greu que la persona quedi completament confinada a casa. Sovint, la persona es sent millor per fer front a la situació temuda si va acompanyada d’algú, com la seva parella, un familiar o un amic (1).

L’agorafòbia es presenta amb major freqüència en dones que en homes i sol aparèixer al final de l’adolescència o en els primers anys de l’edat adulta, i en la majoria dels casos es presenta abans de complir els 45 anys. En aquest trastorn, com en altres trastorns d’ansietat, els factors de risc per desenvolupar-lo son diversos. Per una banda hi ha els factors com els psicològics (trets de personalitat i sensibilitat a l’ansietat), per altra banda hi ha els biològics (factors neuroanatòmics i genètics) i, finalment, hi ha els factors ambientals (situacions estressants com malalties, mort d’un familiar, ser atacat, etc.) (2,3).

El tractament de l’agorafòbia

El tractament recomanat per l’agorafòbia a nivell internacional és la teràpia cognitiu-conductual, que ha demostrat ser més eficaç que qualsevol altra forma de teràpia psicològica o tractament farmacològic. Els objectius del tractament psicològic de l’agorafòbia son reduir i eliminar l’evitació de les situacions temudes amb la finalitat que el pacient recuperi el seu nivell d’activitat normal i que no vegi la seva vida limitada per aquestes situacions. A més, es pretén reduir l’ansietat que aquestes situacions provoquen en el pacient, així com les preocupacions per les situacions futures o pels símptomes de l’ansietat. Per tractar aquest trastorn els psicòlegs utilitzem una sèrie de tècniques com: la psicoeduació, la reestructuració cognitiva, l’exposició en imaginació i en viu, l’entrenament en respiració controlada i l’entrenament en relaxació (4-6).

Referències

1. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders, 5th Edition. Arlington, VA: Authors, 2013.

2. Alonso J, Angermeyer MC, Bernert S, Bruffaerts R, Brugha TS, Bryson H, et al. Prevalence of mental disorders in Europe: Results from the European Study of the Epidemiology of Mental Disorders (ESEMeD) project. Acta Psychiatr Scand. 2004;109(SUPPL. 420):21–7.

3. Asmundson; S. Taylor. Anxiety Disorders: Panic Disorder With and Without Agoraphobia. 2008. p. 578–87.

4. Fullana MA, Cruz LFD La, Bulbena A, Toro J. Efficacy of cognitive-behavior therapy for mental disorders. Med Clin (Barc). 2012;138(5):215–9.

5. Bados, A. Trastorno de pánico y agorafobia. En Ferré, J.; Fullana, M. (coords.), Recomendaciones terapéuticas en terapia cognitivo conductual. Barcelona: ARS Medica, 2005.

Si vols iniciar teràpia, demana cita a la consulta de Barcelona, ja sigui trucant per telèfon o a través d’aquesta web. Si no pots desplaçar-te fins aquí, demana informació sobre la teràpia online i comença el teu tractament sense sortir de casa.
Mostra més
Psicòlegs fòbies a Barcelona

Les fòbies es solen tractar com problemes menors en l'àrea de la psicologia. Però la realitat és que les persones que les pateixen solen tenir bastant coartada la seva llibertat de decisió, i repercuteix de manera molt greu en la seva vida quotidiana.

Aquells que pateixen algun tipus de fòbia solen viure amb temors que de vegades poden ser infundats i altres vegades, encara que tinguin una mica de fonament, s'exageren de tal manera que la persona que la pateix sento una por atroç que li impedeix mantenir relacions normals amb aquells que li són més propers.

Hi diferent tipus de fòbies, de fet l'ésser humà pot desenvolupar pors davant qualsevol cosa que li sembli que pot posar-lo en perill.

Algunes d'aquestes fòbies, de cara als que estan fora i que potser no les puguin entendre, poden semblar tonteries però per a aquestes persones que les pateixen de manera contínua són autèntics pors que els paralitzen, i per als que busquen una solució per deixar de tenir sentiments de temor i ansietat que els provoquen.

Per ajudar a les persones que tenen aquest tipus de trastorns, és important que vagin a psicòlegs fòbies a Barcelona. Els especialistes són els que poden oferir solucions adequades, i encertades, i pot ajudar els pacients a tractar de superar aquestes pors que els impedeixen portar una vida normal.


Tractament de fòbies a Barcelona

Aquelles persones que pateixen de fòbies pateixen bastant angoixa només amb la possibilitat de trobar-se cara a cara amb l'objecte de la seva por.

No només és un patiment psicològic, també apareixen diferents símptomes físics com suors, el cor batega a mil per hora, tensió dels músculs, els costa respirar, aparició d'insomni i irritabilitat.

Això demostra que aquells que pateixen de fòbies passen per un autèntic turment d'emocions que els porten a perdre la llibertat dels seus moviments per por a enfrontar-se a una situació que el porti a haver de passar per aquesta situació que el porta a patir autèntic pànic.

Aquestes persones necessiten de molt suport, cosa que de vegades als familiars els costa perquè no arriben a comprendre d'el tot aquests sentiments que pateixen.

Per això cal oferir-los tractaments de fòbies a Barcelona i donar-los, d'aquesta manera, l'ajuda que aquestes persones necessiten.

I és que les fòbies no poden desaparèixer per si soles. Necessiten de tractaments específics per a suportar-i en la mesura del possible arribar, fins i tot, a superar-les.

Hi ha diferents tractaments que poden posar-se en pràctica tenint en compte cada cas de manera particular.

Hi ha fòbies que es tracten de combatre portant a la persona fins entendre perquè l'ha desenvolupat i oferint als el pacient certes tècniques que li permetin reduir el seu nivell d'ansietat.

En altres casos, es porta a el pacient a experimentar, a poc a poc i amb ajuda d'especialistes, la por que la paralitza fins que el pacient pot arribar a desenvolupar un control sobre aquesta por.

Potser per a altres pacients sigui necessari l'ús de fàrmacs per ajudar a reduir l'ansietat. Cada cas és diferent.

L'important és que el pacient es posi en mans dels nostres especialistes en fòbies i rebi l'ajuda que necessita.

Ansietat

Ansietat Generalitzada

El trastorn d'ansietat generalitzada es caracteritza per una ansietat i preocupació excessives ...
Detalls

Pànic

El trastorn de pànic es caracteritza per la presència repetida d'atacs de pànic inesperats...
Detalls

Agorafobia

L'agorafòbia és un trastorn que es caracteritza per una intensa por o ansietat provocats per ...
Detalls

Ansietad Social

Por o ansietat a les situacions socials en què una persona pot ser analitzada pels altres ...
Detalls

Depressió

Depressió Major

És un període de temps en el qual es presenta un estat d'ànim depressiu o pèrdua de l'interès o de l'plaer en ...
Detalls

Depressiu Persistent

Trastorn que es caracteritza per un ànim deprimit la majoria dels dies i durant al menys dos anys ...
Detalls

Addiccions

Ludopatia

És un patró de joc problemàtic i persistent que causa un malestar psicològic important ...
Detalls

Alcoholisme

Consum problemàtic d'alcohol que provoca un deteriorament o malestar significatiu ...
Detalls

Altres addiccions

[Properament ]

Reserva de Cites

Online, de forma còmoda i ràpida. Accedeix ara.
SOL·LICITA UNA CONSULTA
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram