Ansietat

Ansietat

Ansietat: origen, símptomes i tractament.

L’origen de l’ansietat, està en el sistema d’alarma intern que totes les persones tenim. Aquest sistema ens ajuda a estar atents a possibles perills en el nostre entorn, així com a adaptar-nos a situacions noves. Aquest alarma ens prepara per a afrontar les amenaces o per a fugir-ne. Per desgracia, en ocasions les persones mantenim activat aquest sistema de manera indiscriminada, de tal manera que es poden disparar senyals d’alarma davant de situacions, coses o persones que en realitat no representen cap perill. Això és el que els psicòlegs clínics definim com a ansietat.

La persona que pateix ansietat presenta una reacció desproporcionada (psicològica, fisiològica i conductual) davant d’allò que reb com a amenaça. Per exemple, quan un professor pregunta als seus alumnes si tenen dubtes, un estudiant amb fòbia social, al imaginar-se a ell mateix preguntant alguna cosa pensarà “la gent creurà que soc un beneit” (reacció psicològica), el seu pols s’accelerarà i li suaran les mans (reacció fisiològica), i en conseqüència, preferirà seguir en silenci i no preguntar (reacció conductual).

Existeixen diferents trastorns per ansietat, entre els quals estan l’ansietat generalitzada, el trastorn per pànic, l’agorafòbia, la fòbia a objectes, animals o situacions específiques, el trastorn obsessiu compulsiu o el trastorn per estrès post traumàtic. Totes aquestes tipologies d’ansietat comparteixen dos elements comuns que son la por i la preocupació.

Alguns dels símptomes d’ansietat més freqüents son:

* Tensió muscular.

* Mal de cap.

* Mareig o nàusea.

* Irritabilitat.

* Palpitacions.

* Sufocacions o calfreds.

* Sudoració excessiva.

* Tendència a evitar determinats llocs o persones.

* Vergonya excessiva.

* Preocupació o dubtes constants.

* Pensaments repetitius i pertorbadors.

* Por a estar greument malalt.

* Por a una mort imminent.

Tractament de l’ansietat

Per tal de tractar els trastorns per ansietat de manera eficaç, els psicòlegs utilitzem diverses tècniques de teràpia cognitivo-conductual com, per exemple, les tècniques d’exposició amb prevenció de resposta, la dessensibilització sistemàtica, la parada de pensament, tècniques de relaxació i mindfullness, entre altres. La correcta aplicació d’aquestes tècniques per part d’un expert produeix resultats molt positius i un alt percentatge de pacients millora satisfactòriament.

Si vols iniciar teràpia demana cita a la consulta de Barcelona, ja sigui trucant per telèfon o a través d’aquesta web. Si no pots desplaçar-te fins aquí, demana informació sobre la teràpia online i comença el teu tractament sense sortir de casa.